sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Facultatea de filosofie Iasi

Facultatea de Filosofie a fost creata in 1856, in conformitate cu principiile stabilite prin Legea din 1851 privind organizarea invatamantului public din Moldova. Alaturi de Facultatile de Teologie si de Drept Iasi, ea a reprezentat punctul de plecare al fondarii Universitatii din Iasi de la 1 octombrie 1860.
    Printre personalitatile marcante care au predat la Facultatea de Filosofie s-au numarat: Titu Maiorescu, Vasile Conta, Simion Barnutiu, Dimitrie Gusti, Stefan Zeletin, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Alexandru Claudian, Stefan Barsanescu, Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere.
    In anul 1990, Facultatea de Filosofie s-a constituit ca facultate autonoma in cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, conform noilor dispozitii privind invatamantul superior romanesc.
    Facultatea de Filosofie editeaza anual  Analele stiintifice ale Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" ,  cu doua sectiuni: cea de Filosofie si cea de Sociologie - Politologie.  Incepand cu anul 1999, apare si revista-cadru a Facultatii, Hermeneia, editata in colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa si Facultatea de Litere. De asemenea, Facultatea publica volume speciale, tematice, ocazionate de diverse manifestari stiintifice sau de aniversarea unor personalitati ale culturii romane: Ion Petrovici, Petre Botezatu, Ernest Stere etc.
    Prin activitatile didactice si de cercetare, sectiile Facultatii de Filosofie intretin relatii de colaborare cu numerosi parteneri  din tara si din strainatate. Printre partenerii traditionali se numara Academia Romana, facultatile si sectiile de  specialitate ale Universitatilor "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, "Dunarea de Jos" din Galati, "Petre Andrei" din Iasi, centrele de comunicare si sondaj al opiniei publice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, precum si o serie de asociatii de asistenta sociala.
    Membrii corpului didactic al Facultatii sunt cooptati in Consiliul National de Acreditare a Titlurilor Stiintifice si Gradelor Didactice, Consiliul National  de Evaluare si Acreditare Academica, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice Universitare si Oficiul National al Burselor de Studii in strainatate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Dintre institutiile europene partenere, demne de mentionat sunt urmatoarele: Centrul International de Cercetare si Studii Interdisciplinare din Paris, Facultatea "Jean Monnet" a Universitatii Paris-Sud Orsay, Universitatea de Stiinte Sociale Toulouse I, Universitatea de Stiinte Tehnologice Lille I, Universitatea Libera din Bruxelles, Universitatea "Seraphicum" din Roma, Universitatea din Konstanz, Institutul de Stiinte Sociale din La Haye, Universitatea "Central England" din Birmingham.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes