sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Facultatea de filosofie Iasi

Facultatea de Filosofie a fost creata in 1856, in conformitate cu principiile stabilite prin Legea din 1851 privind organizarea invatamantului public din Moldova. Alaturi de Facultatile de Teologie si de Drept Iasi, ea a reprezentat punctul de plecare al fondarii Universitatii din Iasi de la 1 octombrie 1860.
    Printre personalitatile marcante care au predat la Facultatea de Filosofie s-au numarat: Titu Maiorescu, Vasile Conta, Simion Barnutiu, Dimitrie Gusti, Stefan Zeletin, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Alexandru Claudian, Stefan Barsanescu, Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere.
    In anul 1990, Facultatea de Filosofie s-a constituit ca facultate autonoma in cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, conform noilor dispozitii privind invatamantul superior romanesc.
    Facultatea de Filosofie editeaza anual  Analele stiintifice ale Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" ,  cu doua sectiuni: cea de Filosofie si cea de Sociologie - Politologie.  Incepand cu anul 1999, apare si revista-cadru a Facultatii, Hermeneia, editata in colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa si Facultatea de Litere. De asemenea, Facultatea publica volume speciale, tematice, ocazionate de diverse manifestari stiintifice sau de aniversarea unor personalitati ale culturii romane: Ion Petrovici, Petre Botezatu, Ernest Stere etc.
    Prin activitatile didactice si de cercetare, sectiile Facultatii de Filosofie intretin relatii de colaborare cu numerosi parteneri  din tara si din strainatate. Printre partenerii traditionali se numara Academia Romana, facultatile si sectiile de  specialitate ale Universitatilor "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, "Dunarea de Jos" din Galati, "Petre Andrei" din Iasi, centrele de comunicare si sondaj al opiniei publice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, precum si o serie de asociatii de asistenta sociala.
    Membrii corpului didactic al Facultatii sunt cooptati in Consiliul National de Acreditare a Titlurilor Stiintifice si Gradelor Didactice, Consiliul National  de Evaluare si Acreditare Academica, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice Universitare si Oficiul National al Burselor de Studii in strainatate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Dintre institutiile europene partenere, demne de mentionat sunt urmatoarele: Centrul International de Cercetare si Studii Interdisciplinare din Paris, Facultatea "Jean Monnet" a Universitatii Paris-Sud Orsay, Universitatea de Stiinte Sociale Toulouse I, Universitatea de Stiinte Tehnologice Lille I, Universitatea Libera din Bruxelles, Universitatea "Seraphicum" din Roma, Universitatea din Konstanz, Institutul de Stiinte Sociale din La Haye, Universitatea "Central England" din Birmingham.

vineri, 28 ianuarie 2011

Facultatea de drept Iasi

Facultatea de Drept Iasi, prima facultate juridica moldoveana - a carei continuatoare directa este actuala facultate de profil din cadrul Universitatii "A.I. Cuza" Iasi - îsi începea existenta la 3 iunie 1830 când se inaugura deschiderea primului curs de legi în limba româna de catre jurisconsultul statului, Christian Flechtenmacher, numit si extraordinar la Gimnaziul Vasilian, în localul de la Trei Ierarhi, în cadrul caruia îsi începea cursurile viitoarea Academie ieseana, pâna la gasirea unui sediu propriu.
Înfiintarea Universitatii iesene, în 1860, s-a realizat în temeiul Asezamântului scolar din 1851, dar organizarea unitara a activitatii de învatamânt superior, inclusiv a învatamântului juridic, s-a înfaptuit în realizarea Legii instructiunii publice, din decembrie 1864, act normativ ce a reglementat în materie pâna în 1898. In 1860, Facultatea de Drept era singura care functiona cu toti cei trei ani de studiu, având, totodata, si cel mai mare numar de profesori.
Facultatea de Drept din Iasi si-a justificat existenta si prin interesul de a forma si dezvolta o noua constiinta juridica corespunzatoare ideii adaptarii populatiei la relatiile sociale aflate în plina dezvoltare.
Revolutia din decembrie 1989 a dus la mutatii profunde în activitatea facultatii care, eliberata de presiunea factorilor politici, s-a integrat în mod activ în cadrul procesului democratic de realizare a statului de drept prin modalitati specifice învatamântului. Întocmirea vechii legislatii cu noi reglementari juridice corespunzatoare noilor realitati sociale, economice si politice se reflecta pe toate planurile în cadrul activitatii facultatii.
Începând cu anul 1990, activitatea de cercetare s-a încadrat, în mod normal, în procesul de transformari legislative specific perioadei de tranzitie si reforma care afecteaza toate domeniile vietii sociale. Ca atare, profilurile si programele de cercetare trebuie sa tina seama de ritmul în care se produc aceste transformari si de mutatiile care se vor produce în toate ramurile dreptului.
Sarcinile cadrelor didactice sunt complexe, fiind legate de adaptarea si perfectionarea procesului didactic în raport cu noile fenomene social-economice reflectate în reglementarile juridice în vigoare sau în curs de promulgare.

luni, 24 ianuarie 2011

Facultatea de chimie

 La 25 noiembrie 1864, s-a infiintat Catedra de Fizica si Chimie, in cadrul Facultatii de Stiinte, sub conducerea profesorului Stefan Micle. in 1878, Catedra de Fizica si Chimie s-a divizat in Catedra de Fizica condusa de profesorul Stefan Micle si Catedra de Chimie, a carei conducere a fost incredintata ilustrului savant Petru Poni. Facultatea de profil avea sa fie infiintata in anul 1948, urmind ca aceasta sa fie inglobata, incepind cu anul 1974, in Institutul Politehnic Iasi. Din 1990, Facultatea de Chimie a revenit la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

In prezent, facultatea pregateste in domeniile Chimie, Chimie - Fizica, respectiv Biochimie tehnologica. Datorita pregatirii lor teoretice si experimentale, absolventii de studii universitare si master se pot adapta cu usurinta la evolutia noilor tehnici de investigare, ceea ce le permite sa efectueze analize chimice in orice laborator de profil din industrie sau din clinicile medicale.

Acordurile de colaborare, incheiate in cadrul programului Socrates, permit studentilor facultatii sa efectueze stagii de studii la universitati de renume din strainatate: Universitatea Konstanz, Universitatea Regensburg, Universitatea Tehnica din Braunschweig, Universitatea Paris-Sud Orsay, Universitatea Poitiers, Universitatea de Stiinte si Tehnologii din Lille.

Catedra de Chimie anorganica si analitica
Catedra de Chimie Fizica, Teoretica si Chimia materialelor
Catedra de Chimie Organica si Biochimie

duminică, 16 ianuarie 2011

Facultati Iasi

Acest post va fi ami mic deoarece este un post de introducere si in care nu am sa fac decat o rezumare a ceea ce va fi pe acest blog. Deci in principiu voi incerca sa enumar toate facultatile din Iasi si sa specific la fiecare adresa numerele de telefon, sectiile si eventualele informatii oferite de catre acestea.
Iasul se stie ca este un oras academic si de aceea cred ca aici este crema stiintei din Moldova. Foarte multi tineri vin sa-si desavirseasca studiile in Iasi, pentru a iesi proaspeti someri pe o piata a muncii care nu ii doreste pe multi din ei. Iar acestia nemaifiind doriti pleca pe alte meleaguri sa isi gaseasca un viitor mai bun. Asta e Romania noastra. Dar cam atat pentru inceput o sa revin zilele astea cu primele facultati pe care o sa le descriu.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes